úterý 8. října 2013

Vinětace místo rámečku

Co je to vinětace asi všichni víme, ale pro zopakování - je to pokles množství světla u kraje obrazu způsobený optickým omezením objektivu. Pokud vyfotíte objektivem bílou zeď a v rozích máte fotku tmavší, je to právě efekt vinětace. Z toho plyne, že vinětace je v první řadě optická vada (které se lze vyhnout třeba větším zacloněním). 

Vinětace ale může mít i pozitivní efekt - podobně jako bokeh může pomoci zvýraznit motiv snímku a podobně jako rámeček ho může... hm, orámovat. Za demonstrační fotku jsem vybral botu porostlou mechem z procházky ve Slatiňanech.  
 Větvičky v levém dolním rohu jsou tady poměrně rušivé a zbytečně odvádějí pozornost. Zkusme tedy v postprocesingu aplikovat vinětaci - uměle ztmavit okraje snímku (tady je použit Google Picasa).

 Lepší? Podle mě ano. Vinětace byla použita nenásilně, takže není na první pohled z fotky patrná... ale přesto už větvičky tolik nesvítí a netáhnou oko kam nemají.

Náš obrázek je už tak plný stínů, takže ani silnější vinětace nebije do očí.


































A poslední věc... vinětace nemusí být vždy do černé, lze zvolit i jinou barvu. Tady ale raději opatrně, osobně doporučuju volit spíše velmi tmavé odstíny ladící s celkovým barevným vyzněním fotky. Moje béžová na dalším obrázku už je poměrně dost vidět. Kreativitě se ale meze nekladou...

Žádné komentáře:

Okomentovat